ارتفاع في أسعار المحاصيل الواردة بأسواق الولايات

الخرطوم: منى
أثر فصل الصيف على أسعار المحاصيل في مختلف الأسواق الرئيسة بالولايات نسبة لبداية موسم حصاد بعض المحاصيل أو لبداية الاستهلاك من المحزون السنوي، فيما يعد الموسم الأفضل من حيث الإنتاج خاصة السمسم والذرة (الفيتريتة) والدخن والبصل الذي توقع التجار أن يواصل في الانخفاض حتى يصل (100) جنيه للجوال.
حيث شهد سوق ربك في ولاية النيل الأبيض ارتفاعا في معظم أسعار المحاصيل نسبة لارتفاع تكاليف الترحيل؛ حيث تراوح سعر قنطار السمسم بين (470 ـ500) جنيه ووصل أردب الدخن إلى (660) ج بزيادة (60) ج والفتريتة بلغت (520) ج بزيادة (20) ج وطابت (580) ج بزيادة (30) ج وود أحمد ب(440) ج والهجين ب(540) جنيها.
فيما شهد سوق نيالا بولاية جنوب دارفور استقرارا في المحاصيل المنتجة محلياً مع ارتفاع في المحاصيل الواردة حيث وصل جوال البلح البركاوي أكثر من (290) جنيها، والبلح الجاو تجاوز ال(170) ج والثوم تراوح بين (400ـ 450) ج ويتراوح جوال الفول التركي بين (870ـ 890) ج والفول المتوسط (700ـ 750) .
بينما تأرجحت الأسعار في سوق الفاشر بولاية شمال دارفور فقد ارتفعت معظم أسعار المحاصيل خاصة الذرة (الفتريتة) من (200) جنيه للجوال إلى أن وصلت (240) ج وفي منتصف الأسبوع تم بيعه ب(250) ج وطابت وصل إلى (420) بزيادة قدرها (30) ج فيما تراوح الدخن بين (450ـ 470) ج فيما وصل قنطار السمسم الأبيض ل(600) ج بدلا عن (450) ج أما الأحمر فقد استقر عند ال(450) ج والفول السوداني أيضاً استقر عند ال(300) وذلك لاستقرار الإنتاج والاستهلاك أما الفول المقشور فارتفع ل(900) ج نسبة لزيادة الطلب والاعتماد عليه في الاستهلاك.
فيما واصل سوق عطبر في ولاية نهر النيل الاستقرار نسبة لوفرة الإنتاج حيث استقر أردب الدبكر عند ال(800) جنيه وطابت عند ال(700) ج والذرة (العب جارو) (650) ج والفول المصري بألف و(600) ج والحمص ب(900) ج واستقر قنطار الكركدي في (400) ج والعرديب ب(300) ج فيما انخفض جوال البصل ل(180) ج بدلاً عن (200) جنيه في مطلع مارس يتوقع أن يواصل الانخفاض ليبلغ (100) جنيه.
التيار
حاجة آمنة أصبرى
عارف الوجع فى الجوف شديد
عارفك كمان ما بتقدرى
اصبرى .. اصبرى
جاهلك شكى وجاهلك بكى
وفى بيتك المرق اتكى
والشيء البحير ومابحير
مابيه يا حاجة الزكاة …
طلع الصباح لو ليك مراد
يا حاجة ما تطلع شمس
والليلة عندك زى أمس
لسه الرويدى مع الصباح
من مدة ماجاب ليك خبر
كان جوفو زى جوف العيال
من مدة داير ليه حجر
والله على الزمن الحجر
المابى بالصبر اتكرى
سرحتى فى هموم العيال
كيفن يعملوا مع الدروس
وسرحتى فى حق الفطور
باقى الامور البى القروش
واحد زمن داير ردا
واحد خلاص قلموا اتكسر
زى التقول أكلوا الصبر
يا حاجة آمنة اصبرى
مشيتى لى برج الحمام
برجك صفحتين ما بزيد
ومشيتى لى برج الحمام
كان تلقى ليك جوزاً جديد
يمكن بعد طلع الصباح
يغشاكى زولاً يشترى
هبشتى جاى فتشتى جاى
كان تلقى سكر بس محال
باقى الرطيل الفى الكرت
يا حاجة سفوهوا العيال
يا حليل زمان وسنين زمان
يا حاجة لو تذكرى … يمه
وسمعتى صوت جاك من بعيد
وبعد قليل بابك ضرب
وسمعتى صوت جاك من بعيد
شالك تعب … ختاك تعب
يا حاجة ناس المويه جوك
أصلو الشهر روح جرى
يا حاجة آمنة اصبرى
بعد صراع وصراع طويل
يا حاجة بينك والمحال
ما لقيتى فى داك النهار
شيتاً ويجو ياكلوا العيال
حبة عدس ما بسوى شيئ
وينو البصل وينو اللحم
حبة عجين ما بسوى شيئ
وينو الدقيق وينو الفحم
من جاى لجاى
هبشتى جاى فتشتى جاى
كان تلقى شيئ
لازمك كتير شان تقدرى
لازمك كتير اتقدرى